Elektronsko bankarstvo u Srbiji

Zašto ipak elektronski?

U današnjem digitalnom dobu, tehnologija je prodrla u gotovo sve sfere našeg života, a finansije nisu izuzetak. Elektronsko bankarstvo je postalo nezaobilazan element modernog života, pružajući i fizičkim licima i firmama niz prednosti i potpuno menjajući način na koji upravljamo svojim novcem.

 

Šta je elektronsko bankarstvo?

Elektronsko bankarstvo, takođe poznato kao e-banking ili online banking, je sistem koji omogućava pristup bankarskim uslugama putem elektronskih uređaja kao što su računari, tableti i pametni telefoni. Koristeći online platformu ili mobilnu aplikaciju, korisnici mogu:

 • Pregledati salda na računima
 • Izvršiti transakcije
 • Platiti račune
 • Kreirati šablone za plaćanja
 • Ulagati u finansijske instrumente
 • Tražiti kredite
 • Oročavati sredstva
 • Primati obaveštenja od banke
 • I mnogo toga drugog
Image by rawpixel.com on Freepik

Prednosti elektronskog bankarstva

Elektronsko bankarstvo nudi niz prednosti koje poboljšavaju bankarsko iskustvo i olakšavaju upravljanje finansijama:

 1. Udobnost i pristupačnost –  Možete pristupiti svojim finansijama 24/7, bez obzira na lokaciju ili radno vreme banke.
 2. Brzina i efikasnost – Transakcije se obavljaju brzo i efikasno, što vam štedi vreme i omogućava da budete produktivniji.
 3. Sigurnost – Savremene tehnologije zaštite podataka i sigurnosne procedure banaka štite vaše finansijske informacije.
 4. Širok spektar usluga – Elektronsko bankarstvo vam daje pristup širokom spektru bankarskih usluga, od osnovnih do složenih.
 5. Ušteda troškova – Banke nude niže provizije za transakcije obavljene putem elektronskog bankarstva.
 6. Ekološka održivost – Eleminiše potrebu za papirnom dokumentacijom i netrajnim materijalima.
 7. Povećana kontrola – Omogućava vam praćenje troškova, postavljanje budžeta i ostvarenje finansijskih ciljeva, uvek dostupan pregled transakcija, kako domaćih tako i deviznih, kao i lako dostupne potvrde o plaćanjima ukoliko u nekom momentu budu potrebne.
 8. Personalizovana iskustva – Banke prilagođavaju platformu za elektronsko bankarstvo individualnim potrebama i ciljevima korisnika.
 9. Integrisane finansijske usluge – Integriše se sa drugim finansijskim uslugama i aplikacijama za kompletno finansijsko upravljanje.
 10. Međunarodna dostupnost – Omogućava pristup finansijama i obavljanje transakcija sa bilo koje tačke sveta.

Ima li mana?

Naše skromno mišljenje je da mana i ako ima ne mogu se smatrati značajnim niti mogu da prevagnu kada se uporede sa manama tradicionalnog ‚‚papirnog‚‚ bankarstva. Da li volite da čekate u redu da biste platili račune? Da li imate vremena da ispisujete naloge za plaćanje? Da li imate viška para da platite provizije za paprine naloge koje su po nekoliko puta veće od provizija elektronskih naloga?

Ni mi.

 

‚‚Ne znam ja kako se to koristi…‚‚ – nije opravdanje

 

Znate da koristite Viber? Facebook aplikaciju? Bilo koju drugu aplikaciju na telefonu osim poziva i poruka? E pa korišćenje m-banking aplikacije na telefonu nije mnogo složenije od korišćenja već pomenutih. Čak iako niste vični tehnici, a imate pametni telefon, službenik banke će vam sigurno moći u 5 minuta objasniti kako da koristite m-banking aplikaciju i posle prvog korišćenja više nećete biti isti….

Šalu na stranu, u današnje digitalno doba i generalno digitalnom društvu, korišćenje elektronskih kanala za komunikaciju sa bankom je prosto imperativ i ukoliko ne uhvatite korak bićete u situaciji da stvarate sebi daleko veće troškove nego što morate. Ako to nije dovoljan motiv da neko posveti nekoliko minuta svog vremena da nauči kako da koristi jednostavnu aplikaciju za elektronsko bankarstvo, onda zaista ne znamo šta može da bude.

 

Kako započeti sa korišćenjem elektronskog bankarstva?

 

 1. Kontaktirajte svoju banku: Zatražite registraciju za uslugu elektronskog bankarstva ako to već nemate;
 2. Preuzmite mobilnu aplikaciju: Za još veću udobnost prilikom korišćenja elektronskih kanala;
 3. Aktivirajte e-banking/m-banking: Banka će vam pomoći i naučiti vas kako da koristite platformu;
 4. Posle izvesnog vremena pokušajte da se setite vremena kad ste čekali u redovima da biste obavili prostu finansijsku transakciju.

 

Srećan rad!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *