Uplata pazara – smernice za početnike u biznisu

Ako imate maloprodaju sigurno je i da ćete imati dnevne pazare. Kako popuniti nalog za uplatu, koliko se često radi uplata pazara i na koji način?

Robu ili usluge koje prodajete možete naplatiti na više načina:

  • u gotovini,
  • putem platnih kartica,
  • čekovima građana.

Sva gotovina koja u toku dana dođe kod vas, mora se deponovati u banku. Prema važećim propisima u momentu pisanja ovog članka, dnevni pazar može biti kod vas maksimum 7 dana. To bi značilo da najkasnije svakih 7 dana morate izvršiti uplatu pazara. Naravno, ako su vam pazari značajnih iznosa, imate više maloprodaja ili česta plaćanja prema dobavljačima i slično, onda je pametno uplaćivati pazare svakodnevno.

Uplata pazara se vrlo jednostavno završava na blagajni u banci, a u narednim redovima možete pročitati kako da što više ubrzate ceo proces i olakšate i sebi i službeniku banke.

uplata pazara
Dnevni pazar

Dokumentacija koja prati uplatu pazara

Da biste uopšte obavili uplatu, morate imati pravilno popunjen nalog za uplatu. Sa našeg sajta možete skinuti blanko nalog za uplatu (excel) spreman za popunjavanje. Polje uplatioca i primaoca je jednako jer u suštini firma sama sebi uplaćuje novac na račun. Šifra plaćanja kod uplate pazara je 165 (dok je za podizanje gotovine 166). Primer popunjenog naloga za uplatu pazara pogledajte na slici u nastavku:

Uplata pazara primer
Uplata pazara primer

Specifikacija gotovine

Nalog za uplatu je osnovna stvar koja vam je potrebna i sigurno ćete od svog knjigovodstva dobiti odmah i instrukcije kako da ga koristite. Ono što preporučujemo i što će veći broj banaka od vas i tražiti je da pravite specifikaciju novca. Dakle, na običnom papiru ručno ili odštampano sa računara, navedite taksativno koliko gotovine ima po apoenima novčanica, kao i koliki je ukupan iznos. Zajedno sa nalogom i gotovinom ponesite u banku. Specifikacija predstavlja vrstu kontrole i za vas i za banku tako da i ako se pojavi neka greška, moćiće vrlo brzo da se ustanovi i reši.

Naša je preporuka da u banku ne dolazite sa nesređenim pazarom jer ćete izgubiti dosta vremena i povećati mogućnost greške. Nalog za uplatu dobro proverite.

Uplata pazara 24h dnevno

Ono što je danas sve popularnije što se tiče uplate pazara je mogućnost da se pazar jednostavno uplati putem takozvanih cash-in bankomata. Znači nema čekanja u redu i žurbe da se uplata izvrši dok je ekspozitura banke otvorena, već isto možete obaviti putem bankomata 24h dnevno. Nemaju sve banke u Srbiji još uvek ovu opciju, niti sve ekspoziture banaka. Ukoliko vam je zanimljiv ovaj način uplate, raspitajte se koja su ograničenja (obično visina uplate pazara) i naknade (obično manje nego da uplaćujete na blagajni ili ih nema uopšte). Ako se uklapate sa iznosima uplata pazara putem bankomata je prava stvar za vas.

Uplata pazara putem amaneta

Vrlo zanimljiva opcija uplate pazara je i uplata u takozvanim amanetima odnosno zatvorenim pošiljkama. U praksi to znači da po instrukcijama banke pakujete pazar i prateću dokumentaciju u posebne kese (obično ih banka obezbedi) koje su za jednokratnu upotrebu. Zatim te kese, opet u dogovoru sa bankom, predajete ili lično na blagajni ili putem ovlašćenih servisa (na primer firmi koje se bave obezbeđenjem). Ukoliko predajete lično amanete, to znači da ih bukvalno ostavljate na blagajni kako bi ih službenik banke kasnije otvorio, prebrojao, prekontrolisao i na kraju knjižio. Pazare u amanetima uglavnom predaju firme koje manipulišu velikim iznosima. Rad sa amanetima podleže posebnim tarifama banke, a vrlo često i posebnim uslovima koje se dogovaraju za pojedinačnu firmu.

Provizije za uplatu pazara se danas podrazumevaju – raspitajte se koliko će vas koštati u banci uplata pazara

Danas gotovo sve banke u Srbiji naplaćuju proviziju za uplatu pazara. Manipulacija gotovinom je jako skupa, i banke moraju nekako da nadoknade svoje troškove. Zato prilikom izbora odgovarajuće banke obavezno proverite kolike su naknade za uplatu pazara kako biste izračunali da li se isplati raditi sa tom bankom. Razlike mogu biti značajne, pa ako imate firmu koja radi dosta sa gotovinom, dobar izbor banke u ovom smislu može mnogo da znači za vaše troškove.

I na kraju, kad su sredstva na računu, možete vršiti plaćanja

Više o bezgovotinskom plaćanju i nalogu za prenos u papirnoj formi pročitajte ovde.

3 comments on “Uplata pazara – smernice za početnike u biznisu

  1. Odgovor na prethodni komentar nažalost sa velikim zakašnjenjem.
    Ne bi trebalo da se pojavljuje veća uplata od evidentiranog dnevnog pazara, u tom slučaju može samo da se uradi povrat pogrešno uplaćenih sredstava. Može da se desi veća uplata male razlike u slučajevima npr. ako uplaćujete pazar na cash in bankomatima pa morate zaokružiti (na primer umesto uplate 100.258 din, uplaćujete 100.260 din), obično se u tim slučajevima preko narednog pazara ‚‚ispegla‚‚ razlika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *