Start up finansiranje u Srbiji

Kako finansirati pokretanje biznisa? Od ideje do start up firme.

start up posao
Pokretanje sopstvenog biznisa

Osim dobre ideje, hrabrosti i istrajnosti, za pokretanje biznisa je obično potreban i novac. Koji su izvori finansiranja na raspolaganju? Može li običan čovek u Srbiji doći do povoljnih sredstava za svoj ‚‚start ap‚‚? Pokušali smo da damo jedan od mogućih odgovora.

Ima li država realne programe za start up?

Kada krenete u istraživanje mogućnosti finansiranja pokretanja posla, sigurni smo da često konsultujete svemogući internet. Ono na šta možete trenutno naići što se tiče Srbije uglavnom se odnosi na razne programe Fonda za razvoj. Fond za razvoj je državna institucija što može da bude i dobro i loše za jednog početnika u biznisu. S jedne strane Fond ima cilj da ispoštuje sve formalnosti programa što bi trebalo da ubrza ceo proces, a s druge strane možda ipak propusti da prepozna vrednost nečije ideje upravo jureći pomenute formalnosti. U svakom slučaju, pretpostavićemo da kad je u pitanju zaista dobra ideja mladi preduzetnik nema problem da od Fonda za razvoj dobije podršku u smislu finansijskih sredstava.

Start up krediti banaka

Uspešan posao počinje dobrom idejom.

Ono što je tema ovog teksta nisu krediti Fonda već sredstva koje start up firmama daju poslovne banke. Osvrnućemo se na ovakav izvor finansiranja jer ga smatramo objektivnijim. Poslovne banke kreditiraju u skladu sa svojom politikom i rizicima koje prepoznaju, dok državne institucije mogu češće biti podložne nečijem uticaju.

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja

U Srbiji je u novembru 2019. objavljen javni poziv za učešće u Programu promocije preduzetništva i samozapošljavanja. Objavljen je na sajtu Ministarstva privrede. Sve o javnom pozivu možete pročitati ovde, a mi ćemo pokušati da sumiramo najbitnije. Ovaj program Ministarstva privrede još uvek je aktuelan i po našem skromnom mišljenju vrlo zanimljiv.

U Programu promocije preduzetništva mogu da učestvuju firme koje ne postoje duže od 24 meseca. Takođe, mogu se prijaviti i fizička lica koje će tek osnovati firmu.

Dakle, sredstva su namenjena isključivo start up poslovima. Banke inače izbegavaju ovaj vid finansiranja jer su start up firme rizične grupe potencijalnih klijenata, ali ovim Programom se podrazumeva da će država garantovati za deo sredstava koja banke plasiraju. Praktično, banka će dobiti jedan vid promocije jer podržava kulturu preduzetništva, a pritom neće bitno ugroziti svoj portfolio jer će imati delimičnu garanciju Fonda za razvoj iza koga stoji država. S druge strane, za preduzetnika to znači da će uz mogućnost da dobije željena sredstva dobiti i uslugu banke, pomoć u vezi papirologije, bankarskog poslovanja (koje preduzetnik ne može izbeći) i slično.

Najvažnije uslove kredita smo izdvojili:

 • maksimalan iznos je 3.600.000 dinara,
 • maksimalna kamata je 5,99% godišnje,
 • maksimalni ukupni iznos ostalih troškova je 1% od vrednosti kredita,
 • mogu da se finansiraju obrtna sredstva na maksimalan rok od 36 meseci, do 3 meseca grace perioda,
 • mogu da se finansiraju investicije na maksimalan rok od 60 meseci, do 6 meseci grace perioda,
 • mogućnost isplate bespovratnih sredstava (tzv. granta) u vrednosti od 20% ukupnog investicionog ulaganja, ali maksimalno 360.000 dinara.
 • stručna besplatna pomoć Privedne komore Srbije svim korisnicima ovih sredstava.

Dakle, osim relativno povoljnih sredstava u vidu kredita, mladi privrednik moze ostvariti pravo i na bespovratna sredstva do maksimalnog iznosa od 360.000 dinara.

Ko može da aplicira u poslovnoj banci?

Pre nego što se mladi privrednik uopšte uputi u poslovnu banku, prvo mora da se prijavi u lokalnu filijalu Privredne komore kako bi učestvovao u petodnevnoj obuci. Obuka između ostalog podrazumeva i pomoć u izradi biznis plana. Tek nakon što Privredna komora izda sertifikat o završenoj obuci, preduzetnik se može obratiti poslovnoj banci za pozajmicu.

Ovo je retka prilika da poslovne banke donose odluke o odobravanju kredita samo na osnovu biznis plana.

Ne postoji drugi parametar osim dobrog biznis plana na osnovu koga bi mogla da se uradi analiza poslovanja (u ovom slučaju budućeg poslovanja) i sposobnost firme da uredno vraća kredit po utvrđenoj dinamici otplate. Zato dobro obratite pažnju na kursu u Privrednoj komori i iskoristite maksimalno besplatno znanje koje možete dobiti.

Vaš posao je da kroz svoj biznis plan pokažete i dokažete isplativost vaše ideje i ubedite bankare da rizikuju s vama. Jednom kad dobijete vetar u leđa, bićete nezaustavljivi.

5 saveta za uspešno apliciranje:

 • Ne plašite se da budete kreativni. Potrebno je uveriti bankare da pametno ulažu kad odluče da rizikuju deo sredstava. Ubedite ih da je vašu ideju moguće izvesti sa traženim sredstvima.
 • Objasnite koliko će trajati razvoj posla i iz kojih sredstava ćete vraćati kredit.
 • Pokažite da se razumete u ono čime želite da se bavite.
 • Pokažite da za svoju robu ili usluge imate potencijalno tržište, tj. da imate kome da prodate.
 • Upijajte svako znanje koje dobijete jer je u današnje vreme informacija najveće bogatstvo. Stoga iskoristite dobro znanje koje dobijate besplatno.

Gde se obratiti?

Trenutno samo 3 poslovne banke rade pomenuti Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja: Poštanska štedionica, Raiffeisen banka u UniCredit banka.

U momentu objave ovog teksta, još uvek nije krenuo drugi javni poziv za ovaj program, ali je u najavi. Posebno je bitno da se ovaj program održi jer će sigurno imati pozitivan uticaj na preduzetništvo u ova teška vremena Covid krize.

Ukoliko imate ideju i želju da razvijete svoj biznis, uvek je pravo vreme za početak. Zato, napravite prvi korak i samo hrabro!

One thought on “Start up finansiranje u Srbiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *