Kako otvoriti firmu? U samo nekoliko koraka registrujte DOO

Šta je potrebno za otvaranje firme, koliko vremena i troškova

Nakon što mala ideja postane veliki plan o biznisu, kako otvoriti firmu?

Kako otvoriti firmu je prvo pitanje koje budući privrednik postavlja nakon što dobije ideju za biznis. Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije otvoriti firmu najčešće znači postati preduzetnik. Ali, kada je u pitanju ograničavanje kapitala, udruživanje, nastup na inostranim tržištima i slično, prednost imaju ipak pravna lica – najčešće društvo sa ograničenom odgovornošću, u narodu poznat kao DOO.

Društvo sa ograničenom odgovornošću je pravno lice koje može imati jednog ili više članova, fizičkih ili pravnih lica, od kojih svaki član za poslovanje firme odgovara do visine uplaćenog kapitala. Ovo je ujedno jedna od najznačajnijih razlika između pravnih lica i preduzetnika.

Otvaranje firme je jednostavno

kako otvoriti firmu
Kako otvoriti firmu

Portal APR-a je prilično pregledan i pruža sve potrebne informacije. Ali s obzirom da je preobiman, nekome ko se prvi put susreće sa ovom temom može biti malo konfuzan.

Nema potrebe da plaćate advokate ili knjigovođe kad možete vrlo jednostavno sami otvoriti firmu.

Prvi korak je popuniti propisanu registracionu prijavu koja se može skinuti sa portala APR-a u odeljku Obrasci. Tu se može naći i uputstvo za uplatu naknada za otvaranje firme. Ne može se podneti registracija firme u slobodnoj formi zahteva već isključivo na pomenutom obrascu koji se može skinuti ovde.

Naknade i ostali troškovi

Naknada za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću na dan izrade ovog teksta iznosi 4.900 dinara. Na to se još doda trošak objave osnivačkog akta od 1.000 dinara i to je ceo iznos koji se plaća Agenciji za privredne registre. Uplata osnivačkog kapitala je posebna stavka koju određuje osnivač firme. Propisi predviđaju minimalni iznos od 100 dinara. Posebni troškovi na koje treba da računate, a koje ne plaćate APR-u su overa potpisa kod notara, overa osnivačkog akta kod notara, overa dodatnih dokumenata ili dozvola ukoliko to zahteva specifičnost delatnosti i slično.

Uplata osnivačkog kapitala

Ukoliko je tako definisano osnivačkim aktom, osnivači moraju pre registracije firme da pomenuti kapital uplate na račun u banci. Radi se o privremenom računu koji služi samo za uplatu osnivačkog kapitala i možete ga otvoriti u bilo kojoj banci tako što ćete priložiti kopije ličnih karti ili pasoša osnivača i zastupnika buduće firme (sve kako je definisano osnivačkim aktom), kao i sam osnivački akt, prethodno overen kod notara.

Nakon registracije firme i otvaranja tekućeg računa u banci, osnivački kapital koji ste prethodno uplatili se prebacuje na tekući račun i firma dalje koristi ta sredstva.

Šta je potrebno za otvaranje firme? Sledi spisak dokumentacije:

 • Osnivački akt koji se overava kod notara (primeri osnivačkog akta). Osnivačkim aktom definišete ko su vlasnici, zastupnici, čime će se firma baviti, koliko osnivačkog kapitala unosite i slično. Imate bezbroj primera na netu. Ako vaša buduća firma nema nekih specifičnosti da baš morate angažovati advokata, osnivački akt možete urediti sami.
 • Kopije validnih ličnih karti ili pasoša osnivača i zastupnika. Ako je vlasnik ili jedan od vlasnika drugo pravno lice onda je potrebno idetifikovati zastupnike tog pravnog lica i sve osnivače do stvarnog vlasnika fizičkog lica.
 • Overen potpis zastupnikaobrazac overe potpisa može da se popuni i elektronski, odštampa, potpiše, a zatim overi kod notara. OP obrazac služi da bi se utvrdilo da je zaista to lice potpisalo dokumentaciju. Trebaće vam verovatno i jedan overen OP obrazac za banku.
 • Dokaz o uplati naknada o kojima je bilo već reči.
 • Ukoliko osnivačkim aktom već nije utvrđeno, mora se dostaviti odluka o imenovanju zastupnika, procena nenovčanog uloga i slično.
 • Dokaz o uplati osnivačkog kapitala ukoliko osnivačkim aktom nije predviđeno da je osnivački kapital samo upisan. Dokaz u vidu potvrde dobijate u banci gde ste uplatili osnivački kapital.

Najčešće registrovana pravna lica su upravo društva sa ograničenom odgovornošću. Postoje još zadruge, udruženja, akcionarska društva itd.

Sva navedena dokumentacija zajedno sa obrascem zahteva za registraciju se lepo spakuje i pošalje poštom u Agenciju za privredne registre ili se odnese lično. Ukoliko je dokumentacija uredna, već za svega nekoliko dana firma je aktivna.

Srećom, već nekoliko godina unazad funkcioniše takozvani jednošalterski sistem registracije, tako da jednom prijavom ujedno dobijate:

 • matični broj firme,
 • PIB (poreski identifikacioni broj) i
 • prijavu na PDV.

Od 2018. godine preko portala APR-a omogućena je i elektronska prijava osnivanja firme, ali ona podrazumeva da svaki dokument sa spiska koji smo naveli mora biti elektronski potpisan i kao takav učitan u bazu APR-a. Ukoliko imate mogućnost da ih sve elektronski potpišete, ovo je najbrža, najjednostavnija i najjeftinija varijanta da osnujete firmu. Takođe se sve više koristi i sigurno će u budućnosti biti sve više ovakvih e-servisa koji će štedeti dragoceno vreme i novac.

registracija firmi elektronskim putem
Otvaranje firme elektronskim putem

Kad konačno dobijete matični broj i PIB, možete početi da radite. Kako otvoriti firmu je najlakše savladana lekcija malog privrednika. Ono što sledi je borba na tržištu. Srećno!

18 comments on “Kako otvoriti firmu? U samo nekoliko koraka registrujte DOO

  1. Postovani,
   ako mislite na transakcije sa Belgijom, naravno da je moguce. Mozda da malo pojasnite na sta ste konkretno mislili.

 1. Postovani,

  Nas nekoliko bismo oformile neku vrstu udruzenja koja bi se bavila pravljenjem i prodajom nakita. Zamolila bih Vas za sto vise saveta i informacija, koja je mogucnost najpovoljnija i koje su zakonske norme i porez i koliki su nam dometi? Koliko bi kostale usluge otvaranja „firme“ i ostale dazbine, koja pravna lica moraju biti ukljucena u to „udruzenje“ tipa knjigovodje, koliko bi kostalo? Na koji nacin mozemo prodavati nakit i sl.? Hvala

 2. Otvorio bih agenciju za pružanje usluga starim i odraslim licima. Da li usluga spada u doo ili preduzetništvo, tj. koji model bi bio bolji? Hvala

  1. Poštovani,
   definitivno preduzetnička radnja, bar za početak, ako vam je to jedina delatsnot.
   Najviše zbog troškova. Kasnije biste sami videli prednosti i nedostatke i po potrebi biste mogli preregistrovati u DOO.
   Pozdrav

 3. Postovani,
  otvorila bih produzeni boravak za skolsku decu. Molim Vas za pomoc, sta je potrebno za otvaranje i koliki su troskovi ? Hvala

 4. Poštovanje, otvorila bih agenciju za rad i zapošljavanje u Srbiji i Hrvatskoj. Možete li mi reći šta je sve potrebno za otvaranje takve jedne firme i koji su troškovi?
  Hvala

  1. Poštovana,
   pretpostavljamo da je ideja da otvorite preduzetničku radnju. Ukoliko je tako, taksa za otvaranje je 1500 din (odnosno 1000 din ako prijavljujete elektronski), i potrebna vam je lična karta i jedinstvena registraciona prijava koju možete naći na portalu APR-a. Registracijom preduzetničke radnje preko APR-a automatski će vam biti dodeljen PIB, matični broj, prijava na zdravstveno i socijalno osiguranje i prijava na paušal/isplatu lične zarade/pdv (zavisi za šta ste se opredelili). Od momenta registracije postajete obveznik.
   Srećno sa pokretanjem posla.

   1. Poštovani,

    generalno zloupotrebe su uvek moguće ukoliko postoje odgovarajući motiv i alati, ali to je moguće u svakoj oblasti naših života iako se konstantno radi na sprečavanju istih. Ako razmišljamo samo kako možemo biti prevareni onda se nećemo fokusirati na posao niti iskoristiti sve šanse. Ako pitate konkretno za otvaranje firme, elektronski je moguće registrovati firmu elektronskim potpisom što u značajnoj meri smanjuje mogućnost zloupotrebe. Slika lične karte ne znači ništa ukoliko nije očitana npr., ali samo je u pitanju čipovana l.k. U svakom slučaju treba obratiti pažnju u čije ruke može da dospe naša l.k., ali zloupotreba nije nemoguća tako da svaka sumnjiva radnja ili okolnost je alarm koji treba istražiti. Prevarne radnje ovog tipa nisu nešto što bi bilo jednostavno izvesti.
    Ako mislite možda na isplate gotovine, potpisivanje raznih ugovora i slično, nećete nikome ništa potpisivati blanko niti davati lična dokumenta bez konkretnog razloga.
    Krivično delo prevare nije mala stvar i neko ko bi se usudio da počini prevaru mora biti spreman na ozbiljne posledice tako da ćemo se nadati da je i to čvrst razlog da nekoga odvrati od činjenja iste.
    Želimo vam da nikada ne doživite ništa slično, ni u poslu ni inače u životu, niti da vas strah od istog odvrati od razvoja svoj biznisa.

    Sve najbolje,
    Mali privrednik

 5. Postovanje.Intetesuje me sta mi je potrebna za otvaranje firme koja bi se bavila proizvodnjom jela?Da li moze da se otvori kao Doo Ili ne moze?

  1. Poštovana,
   možete da otvorite i kao DOO i kao preduzetnika, sve zavisi šta ste zamislili, možda je za početak dobro registrovati preduzetničku radnju zbog troškova. Ali za neki kvalitetniji savet možda da nam date više informacija. Pišite na mejl kontakt@maliprivrednik.rs pa ćemo se potruditi da pomognemo.
   Pozdrav i srećno.

 6. Poštovani,

  Otvorila bih turisticku agenciju posrednika u putovanju t.j. subagenta. Radila bih iskljucivo online i sa jadnim zaposlenim. Sta mi savetujete?
  Vidim da pri otvaranju iste moram da imam turisticku skolu, iskustvo u turizmu sto nemam.

  Srdacan pozdrav

  1. Poštovana,
   ako već planirate da imate jednog zaposlenog onda biste njega mogli da imenujete kao rukovodioca. Naravno podrazumeva se da to lice ima bar godinu dana dokazanog iskustva u radu u turističkoj agenciji. Vi kao vlasnik ne biste morali ispuniti taj uslov.
   Srećno!

  2. Postovanje, ja sam u fazi otvaranja firme koja bi takodje radila kao posrednik, pa me zanima da li ste otvorili agenciju? Pozdrav

  3. Da li ste otvorili agenciju online i kako ste je registrovali? Da li kao preduzetnicku? Koliko ste novca deponovali? Na koji nacin radite online i kako Vam ide. Zelim isto. Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *